Kippenhok


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het maken van een border in de tuin heb ik een container met zandsteenplaten gekocht. Gewoon bij een steenhouwer in Duitsland. Deze heeft zelf een steengroeve en verwerkt het materiaal in alles wat je maar wilt. Deze platen zijn in de container in brokken van ongeveer 15 cm breed gehakt. Dat heeft als voordeel dat het puin op de plek blijft liggen waar het hoort. Maar ook hoeft je niet met de zware platen te slepen. Na het maken van de border was maar de helft van de platen gebruikt. Om alles zomaar weg te gooien is natuurlijk zonde. Dus moet er een plannetje komen om het verder te verwerken. Op de scheiding van de tuin met de buren stond een ligusterhaag. Deze vertoonde al wat dode stukken. Het knippen was ook altijd een tijdrovende bezigheid en daarom is er samen met de buren besloten om hier een muur te plaatsen. Maar daarvoor had ik weer te weinig zandsteen. Dus werd een combinatie met gewone baksteen de nieuwe uitdaging. Even een gezellig dagje naar Hoorn om vier stalramen op te halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de helft van de hoogte werd het duidelijk dat er weer iets over zou blijven. Er ontstond een idee om een kippenhok in een dood hoekje van de tuin te maken. De fundering van zandsteen past dan mooi bij de nieuwe muur. Voor het geraamte heb ik een aantal nieuwe spoorbielzen gekocht. Lekker ouderwets met hamer en beitel hakken. Eerst zijn er met de computer tekeningen gemaakt. De maten heb ik precies op het hout over genomen en verwerkt. Gewoon doen wat er op de tekening staat. Naderhand hoef je dan nog maar een klein beetje aan te passen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Hierboven een kleine impressie van de verschillende bouwfases. De staanders staan op aluminium schijven. Hierdoor is een ruimte van een centimeter tussen de balk en de fundering ontstaan. Er blijft dan geen water tussen het hout en steen staan. Hierna nog even met een slijpschijf de staanders bewerken. Het oogt nu allemaal wat natuurlijker en ziet het er niet meer zo massief uit. De frame voor de gaaspanelen is opgebouwd uit vierkante aluminium pijp. Dit zie je wel vaker bij volières. Omdat ik niet zo gecharmeerd ben van dubbeltjes- of kippengaas heb ik gekozen voor vierkante openingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een aantal Wyandotte krielen maken het hok helemaal af. De kleurslag is meerzomig patrijs. Maar dat laatste is natuurlijk voor de kenners. Nu, in de zomer van 3013, lopen er een aantal kuikens in het hok. Een kip is onder het nachthok gaan broeden. Na drie weken is dit het resultaat.

 

It's Leksanized...