Hoge laadvloer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de verhoging boven de motor komt een onaangename verrassing tevoorschijn. Na het verwijderen van de dikke laag verf bleek een behoorlijk deel van de plaat dusdanig verroest dat het voor een groot deel moet worden vervangen. Voordat de verf eraf ging had ik het idee om met een stempeltje de randen weer strak te kloppen. Dat plan moet drastisch worden herzien. Een nieuwe plaat kan ik niet vinden. Er staat er één te koop maar die is nog slechter dan deze plaat. Geen optie dus.

Het gat in de plaat hoort er niet maar is wel handig. Hij zit boven de vlotter van de benzinetank. Maar het moet wel worden afgedekt. Ook hier ga ik mee aan de slag.

 

Voor het reparatiedeel ga ik twee matrijzen maken. Eén voor het rechte deel en één voor de bocht. Dit gaat een hele uitdaging worden. Ik heb nog maar een klein beetje materiaal liggen en daar moet het van gemaakt worden. De dikte van de verstevigingsruggen is 5 mm. Dat heb ik niet. De wanden van een vierkante pijp, 3mm, uitslijpen en er nog eens een plaatje van 2 mm oplassen. Deze stroken voorzien van schuine kanten en dan op een plaat van 4mm lassen.

Alle stukjes van 1mm heb ik nodig voor de reparatieplaat en kunnen niet voor de matrijs worden gebruikt. Op dit moment denk ik dat het gaat lukken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De twee matrijzen zijn bijna klaar. Er is ook al een proefje mee geperst. De maatvoering is goed. In de bankschroef kan ik niet genoeg kracht zetten. Met een dik stuk staal en een mokertje is het uiteindelijk gelukt. Maar als de plaatjes langer worden gaat ook dit niet lukken. Dan maar wachten tot de vakantie voorbij is. Dan kan ik het hydraulische persje weer gebruiken. Dan heb ik een paar tonnetjes meer tot m’n beschikking.

Op de matrijzen ga ik een paar verstevigingsruggen lassen. Ze vervormen dan ook niet meer.

En dan, twee weken later, zie ik plotseling dat de matrijzen met de bochten verkeerdom zijn gemaakt. Het ruggetje moest op de buitenbocht. Jammer maar niets meer aan te doen. Als ik deze matrijs niet kan gebruiken ga ik maar totaal iets anders maken.

 

 

 

Eerst maar een tekening gemaakt. Dit komt nogal precies.

De in de rechte matrijs geperste plaat kan hiermee worden gebogen.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerst met een proefplaatje kijken of alles zo werkt zoals het is bedacht. De nieuwe buigmachine werkt goed. Nog een heel klein beetje met een hamertje kloppen en het is OK. Er hoeven ook geen honderden plaatjes mee gebogen te worden. Als het resultaat maar goed is zullen we maar zeggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tank is even op de goede plek gezet. Zo kun je goed zien dat de plaats van het gat is ook niet goed zit. Hij moet een klein stukje verder naar achteren. Het gat ga ik, nu het toch vernieuwd moet worden, helemaal aanpassen. Er komt een mooi dekseltje op. Mooi met een paar lenskopschroefjes vastzetten.

 

De platen zijn voorzien van een verstevigingsrug. Het is nodig om de plaat met lijmklemmen vast te zetten. Zonder de lijmklemmen wordt de plaat van de plek getrokken en zal de bocht niet de goede ronding krijgen. Met de zwaaihaak is het gemakkelijk om de goede hoek te buigen.

 

 

De bochten zijn klaar. In de bocht was het profiel een beetje naar binnen getrokken. Deze zijn met een aantal hulpstukjes weer in de goede vorm geklopt.

 

 

 

 

 

 

 

Een groot deel van de hoge laadvloer is eruit. Eerst heb ik langs de verstevigingsbalkjes geslepen. Ik weet nog niet goed hoe ik het klusje ga aanpakken. Wel weet ik dat er niet te veel boven het hoofd moet worden geslepen.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Het verstevigingsbalkje dat is blijven zitten ga ik ook maar vernieuwen. In de hoek zit een beugel. Waar dit voor dient was mij een raadsel. Alle foto’s die ik heb zijn weer bekeken en na een bezoek aan mijn materialen leverancier werd het duidelijk dat hieraan het luchtfilter kan worden bevestigd. Het luchtfilter dat in deze bus is gemonteerd heeft een eigen bevestiging. Dus deze beugel komt er niet meer in.

 

Het stuk is er nu helemaal uit. Aan de linker-, rechter- en de achterkant liggen de lasnaden mooi boven het verstevigingsbalkje.

Het geheel was nogal doorgebogen. Wat er allemaal op dit hoge deel is vervoert weet ik natuurlijk niet, maar zwaar was het wel. Er komt een extra balkje in. Wel moet er met de luchtfilterhouder rekening worden gehouden.

Eerst moet alles, nu ik er nog bij kan, worden vlak geklopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is tijd voor een paar nieuwe dwars balkjes. De eerste wordt met puntlassen aan de plaat gelast. De naad die overdwars moet worden gelast ligt mooi boven het balkje. Dan hoef je hem aan de onderkant ook niet af te werken. Best wel handig dat je een paar lijmklemmen hebt. De andere balkjes worden netjes tussen de twee in de lengte richting gelast. Aan de bovenkant van het balkje, precies onder de verhoging in de plaat, heb ik een aantal gaten geboord. Voor de sterkte is dat geen probleem. Hierdoor kan eventueel vocht mooi uitdampen.

 

 

 

Eerst maar even de tank passen. Als het niet goed is kan het nu nog gerepareerd worden. Alles zit mooi op de plek.

De stroken die nog aan de zijkant van het gat zitten kunnen nu worden vlak gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Net onder de ronding in de plaat, las ik nog een klein balkje. De plaat wordt dan direct al mooi vlak. Er komt direct ontzettend veel stevigheid in de plaat. Als de lassen vlak zijn geslepen kunnen de plaatstroken erin.

 

 

 

 

 

Dit is de basis om de stroken erin te gaan lassen. Het heeft nogal wat tijd gekost omdat er ook nog een aantal scheuren in de plaat moesten worden gerepareerd. Gewoon spontane scheuren. Deze bus heeft volgens mij een zwaar leven gehad. Origineel zit er natuurlijk geen versteviging onder de ronding van deze plaat. Maar nu maakt hij de voorkant van deze hoge laadvloer mooi vlak. Ik hoef ook niet zo op het doorlassen te letten. Dus het lasapparaat kan een standje hoger.

 

 

 

Met mijn lasklemmen kan ik de stroken niet opspannen. Ze zijn te klein. Met lijmklemmen is dat geen probleem. Ik had kleine lasklemmetjes besteld. Hiermee kun je de naden mooi vlak opspannen. Deze zijn natuurlijk leverbaar als de klus klaar is. Op dit moment is dat nog geen probleem, ben met deze klus nog wel even bezig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels ben ik bij de laatste strook aangekomen. Er waren lasklemmetjes besteld maar die zijn niet meer leverbaar. Aan beide kanten van de laatste passtrook heb je een naad die aan elkaar gelast moet worden. Je kunt er dus niet meer met lijmklemmen bijkomen. Maar klemmen gaat zonder die lasklemmetjes nog een hele uitdaging worden. Dan maak ik ze zelf maar. Achteraf is het ook niet zo moeilijk. Een stuk of zes zijn er wel nodig denk ik. 

 

Als er precies in de lasnaad een aantal gaten wordt geboord kun je er een boutje met twee sluitringen in draaien. Het nadeel van deze oplossing is dat je ze niet zomaar op elke plek kunt monteren. Je bent afhankelijk van de plek waar de gaten zijn geboord. Even een paar mm opschuiven kan niet. Een bijkomend nadeel is dat ook de gaten weer dichtgelast moeten worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De levering van gereedschappen en materialen is op dit moment een landelijk  probleem. Niet alleen de lasklemmetjes. Van een stuk vierkante pijp heb ik een aantal stukjes afgezaagd. Een gat in geboord en een sleufje in geslepen. Van een stuk verenstaal uit een rol van een veiligheidsgordel is het dunne stripje gemaakt. Een paar schroefjes had ik nog in de schuur “hangen”. De stangetjes zijn klinknagels waar de kop is afgehaald. Alleen de vleugelmoertjes zijn nieuw gekocht. Het boren in verenstaal wil alleen met een nieuw boortje. Daarna moet hij steeds worden geslepen. Een ontzettend laag toerental was niet goed genoeg. Beter is een hardmetalen of een cobalt boortje maar dat had ik even niet. 

 

De klemmetjes werken prima. Na het hechten van de voorkant zijn ze verplaatst zodat de ruimte onderling veel kleiner werd. Hier en daar nog iets bijsturen en de plaat zit er netjes in. Wel handig zo’n gat. Hierdoor kun je toch nog een extra lasklemmetje zetten.

 

 

 

Het laatste onderdeel van de hoge laadvloer. Het gat om gemakkelijk bij de vlotter te kunnen, afsluiten.

Twee stroken zijn aan elkaar gelast. De omtrek is netjes afgetekend. De gaten afgetekend, geboord en met een schroefkop van een verdieping voorzien. Hierna één gat doorgeboord, getapt, verzonken en weer vastgezet. Het tweede schroefdraad gat gemaakt en weer vastgezet. Hierna de overgebleven gaten geboord, getapt en verzonken.

Als laatste is de buitenkant pas gemaakt.

 

 

Voordat ik een het dekseltje ben begonnen heb ik eerst maar een proefje van een stukje afval plaat gemaakt. Van een mooie lange schroef is het schroef gedeelte verwijderd. Het rechte gedeelte dient als geleiding. In een massieve stang is een gaatje geboord en verzonken. Als je nu op de schroef slaat ontstaat er een mooi verzonken gedeelte in de plaat.

 

 

Het heeft even iets moeite gekost maar de hoge laadvloer zit weer op zijn plek. Voor mij was dit de handigste oplossing. Wel bewerkelijk maar een hele plaat in één keer maken was geen optie. Het gat waardoor je gemakkelijk bij de vlotter kunt komen is nu mooi afgedekt. Het filmpje dat hieronder staat laat de hele klus stap voor stap zien.

 

 

 

It's Leksanized...